Någonting har hänt...

Det finns inlägg som är lättare att skriva och det finns dem som är svårare. Det här tillhör de sistnämnda. Snart kommer ni att förstå varför. Innan jag kommer till saken vill jag att ni ska veta att den unga damen det handlar om har godkänt inlägget. 

När storasyster var fyra-fem år hände något. Från att varit lektjejen nr ett så började det handla om konflikter när hon berättade om vad som hänt på förskolan. Vi fick också veta från förskolan att hon hade svårt att koncentrera sig och att pedagogerna fått anpassa det som rörde storasyster så det skulle fungera bättre för henne. När hon började förskoleklass kom de första reaktionerna efter mindre än en vecka, något stämde inte. Lite anpassningar där också gjordes och sedan blev det tyst. Storasyster klarade skolan galant och resultaten kom, ibland snabbare än väntat. Men kontakterna med klasskamraterna fungerade inte, det var precis som att de inte alltid talade samma språk. 
I början av fyran blev storasyster mer och mer förvirrad och ingenting verkade stämma. Kontakt togs med skolan och efter ett möte med kurator och klassföreståndare beslutades att det var dags att ta reda på vad det var som gjorde att storasyster inte agerade som man ska i landet lagom. 

Efter över ett år vet vi. Hon är inte dum i huvudet. Snarare än hon en av de absolut smartaste av i sin ålder. Ovanpå det finns även en liten gnutta adhd. Men tack vare hennes fenomenala intelligens så gör den att hennes adhd inte kommer upp till ytan utan särbegåvningen kompenserar. 

Men det är inte bara guld och gröna skogar att vara smart. Skolarbetet behöver vi inte ägna så mycket tid åt, vilket vi egentligen aldrig har behövt göra. Istället behöver vi lägga ner otroligt mycket tid och energi på att hitta struktur i vardagen. För tänk att du ser världen ännu mer detaljrik än vad du redan gör, och behöver lägga ner all din otroliga tankekraft på att analysera den. Mycket går man då miste om, som allt det som vi vanliga dödliga ser som självklart t ex tandborstning osv. Något mer som tar tid och kostar massor med energi är konflikthantering. Storasyster har nämligen takets gåva och tänk er att prata med någon som är så mycket smartare än er och har argument till precis allt ni säger. 

Men trots de svårigheter som medföljer så ser vi otroligt ljust på storasysters framtid. Hon kommer gå långt här i livet och hon har kapacitet att blir precis vad hon vill när hon blir stor, och det är hedersamt att veta.

Varför väljer jag då att skriva om detta? Idag i landet lagom Sverige ska alla helst passa in i samma mall. Det är fult att sticka ut och vara annorlunda, även om det är åt det positiva hållet. Att berätta att någon är smartare än andra är ett exempel. Genom att prata om det så är jag övertygad om att acceptansen blir större. Sedan är det självklart att även för storasysters skull vill jag berätta detta. Det underlättar för henne att folk i hennes närhet vet varför hon gör som hon gör och varför vi som föräldrar gör som vi gör när det gäller henne. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0